Val – med vinnare och förlorare

Jag har p g a en kraftig förkylning spenderat ganska mycket tid de senaste dagarna framför tv och hört mycket av de kommentarer som getts av olika politiska experter här i Kenya. Intressant. Det har bl a resonerats om det påstådda fusket med rösträkningen och olika tänkbara möjligheter för oppositionen att agera. En del av de kommentatorer jag hört menar att oppositionen inte har tagit fram några påtagliga bevis för det fusk de menar har skett.
Igår kväll annonserades äntligen resultatet av tisdagens presidentval. Och många av er har redan noterat att sittande president Kenyatta annonserades som vinnare. Oppositionen accepterar inte resultatet, menar att deras presidentkandidat vunnit. Enligt landets konstitution har man möjlighet att lämna in en offentlig protest (eller vad det kan kallas) som behandlas i högsta domstolen och det gjordes 2013 men oppositionen fick inte framgång då och man har nu sagt att man inte kommer att utnyttja den möjligheten. Det alternativ som är sannolikt nu är massdemonstrationer. Och då är risken stor att det blir våldsamheter, dels för att demonstranterna är upprörda och arga, dels för att polisen sannolikt kommer att gå hårt mot eventuella demonstrationer.
Efter annonseringen igår kväll dröjde det inte så länge förrän folket i Tegea, den lilla byn där jag befunnit mig, började jubla och sjunga. Eftersom ”min” bil stod utanför grinden vid gatan var jag lite orolig att de jublande, troligen mestadels unga män, skulle börja trumma också på bilen. Men den fick vara i fred.
I morse var det tänkt att en last potatis skulle köras till Sondu men det blev ändrade planer eftersom vägarna vid Sondu blockerats. Sondu är en ort som ligger på gränsen mellan luo-folket , kisiifolket och kipsigiserna. Den är en av de platser som ofta drabbas när det blir oroligt av det här slaget. Jag tog kontakt med en av vännerna i Sigowet, 8-10 km från Sondu, men där var det lugnt.
För min del handlar det om försiktighet i resor. Speciellt mot områden där den politiska oppositionen är stark. Jag har under veckan som gått mestadels befunnit mig hos min kenyanska brors familj men är idag en sväng till Chesinende. Här är det lugnt och vi hoppas att lugnet infinner sig också där det nu är oroligt.

Jag har goda möjligheter att följa nyhetsförmedling t ex via SVT.se. En av artiklarna där har rubriken ”Kenya behöver goda förlorare för att slippa våldet efter valet”. Den meningen innehåller mycket sanning. Enligt ett inslag på BBC under valkampanjen är den kenyanska valkampanjen en av de dyraste i världen. Det satsas stora summor för att uppnå olika positioner. Att förlora innebär därmed inte bara en prestigeförlust utan också en förlust av stora investeringar. Den som varit med och stöttat en kandidat räknar ju med att också få del av de inkomstmöjligheter som positionen förväntas ge. Även om flera kommenterat att man i det här valet inte längre följer stamtänkandet så tror jag ändå att det fortfarande påverkar mycket. Man stöder sina egna och förväntar att få hjälp av dem.
Jag vill uppmuntra er att fortsätta att be för Kenya, be att oron och besvikelsen ska lägga sig. Be för de nya ledare som nu ska inta sina nya positioner, att de blir goda tjänare för folket. En tidigare rektor på Kongoi Secondary School, mr Tonui, har blivit vald som parlamentsledamot. Be gärna för honom i hans nya uppdrag!

Kerstin N, missionär

Andra inlägg

Sista tiden i Kenya

Sista tiden i Kenya

I förra inlägget fick ni höra om hur Kenyas stora översvämningar med största sannolikhet skulle påverka våra sista...

Rapport från NUM – maj

Rapport från NUM – maj

På NUM samtalade vi om ekonomin för det aktuella arbetet, och blev informerade om att ELMs vårkampanj kommer att vara...

Bär en volontär

Bär en volontär

Vi anar en trend av allt fler unga som vill gå ut för Guds rike. De senaste åren har vi överraskats av ett ökande...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.